wpe4.jpg (9311 bytes)MapInfo és környezete

 

Bódis Gábor Bálint

InfoGraph ösztöndíjas

Soproni Egyetem

Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kar

Térinformatika tanszék

H-8000 Székesfehérvár, Pirosalma u.1-3.

Tel: +36 (22) 348 271 Mobil:06-20-9844-586

E-mail: g.bodis@geo.cslm.hu

 

 

 

Maplnfo MapXtreme 2.0

A MapXtreme olyan térképező alkalmazás kiszolgáló eszköz, amely Maplnfo MapX objektumok felhasználásával teszi lehetővé az Internetes fejlesztőknek térbeli adatok kezelésére képes Web oldalak készítését. A termékek együttműködnek a felhasználóknál már meglévő Web szerverekkel, melyek szokványos, gyors Web fejlesztőeszközöket használnak, beleértve a Microsoft API illesztő felületeket. A Maplnfo szövetkezett a HAHTsite Software céggel, hogy megkönnyítsék a Web oldalak készítését. A HAHTsite lntegrated Development Environment ( Fejlesztői környezet ) képessé teszi a felhasználót Web oldalak gyors létrehozására.

 

THE HAHTsite INTERNET DEVELOPMENT SYSTEM

 

 

 

 

A MapXtreme szoftverrel öt további szoftver jár együtt:

 

Miután a Web hely közzétételre került, a Web szerver válasza a felhasználó kéréseire a MapXtreme konfigurációjától függ.

 

Fontosabb jellemzők :

A MapXtreme sokkal fejlettebb térbeli és térképezési műveletekre képes, mint a MapXsite. A MapXtreme magába foglal olyan fejtett tulajdonságokat, mint amilyenek a tematikus térképezés, adatok kapcsolása, térképek annotálása, rétegezés, automatikus jelölés, elemek válogatása, képi navigáció, térképszerkesztés, továbbá projekció- és koordinátarendszerek támogatása. A raszteres képek betöltésének lehetősége a térképeken vonzóbb megjelenést, részletgazdag hátteret adhat. A MapX termékek számos raszteres formátumban exportálják a térképeket kliensoldali böngészőknek.

Ha már a böngészőknél tartunk, itt tartanám fontosnak megjegyezni, hogy megjelent a MapXtreme legújabb verziója, mely Java platform alatt íródott, azaz elértük azt a célt, hogy a MapXtreme platform független ( http://www.mapxtreme.com/ ).

 

A program lehetőséget ad a HAHT által fejlesztett HAHTtalk nyelvű programozásra, valamint a JavaScript és VBScriptek alkalmazására, futtatására. Továbbá alkalmazza a sablonok használatát, mind html oldaltípusok, mind beállítási lehetőségekre nézve. A project szemléletből fakadóan, az összes összetevő egy helyen található, ezt egy gombnyomásra publikálhatjuk a beállított paraméterek szerint (amiket sablon formájában elmenthetünk) a megfelelő könyvtárba. Beépített modul hibakeresési és oldaltesztelési funkcióval segíti a munkát.

Előnyként említeném még meg, hogy a MapXtreme ODBC – n keresztül mástípusú adatbázisok felhasználását is biztosítja :

 

Mintapélda :

Például a MapXtreme szolgáltatja a felhasználónak a "Find the Nearest Dealer Locator" ("Találd meg a legközelebbi terjesztőt") lehetőséget egy Remote Geocoder Client és a beépítet MapX alkalmazások összekapcsolásán keresztül. Az alkalmazás végrehajt egy keresést a kliensoldalról nyert információ alapján. Ebben az esetben a HAHTsite IDE szolgáltatta programrészletek kötik össze a Web oldalt olyan MapX alkalmazásokkal, melyek megtalálják a legközelebbi "valamit", legyen az egy bizonyos üzlet székhelye vagy egy ügyfél lakcíme.

A következő képen egy mintapélda látható :

A Maplnfo MapXtreme Web térképezési és térképi megjelenítő képességeket biztosít a kliens Web szervere számára.

Az eredmény egy dinamikus HTML oldal, amit azután az ügyfelek ezreinek szolgálnak fel a hálózaton.

 

Ezen kívül még számos példa szól a MapXtreme mellett, akár használhatjuk csak adatbázis-kezelésre, akár térképi megjelenítésre a MapXtreme mind a kettőt kiválóan támogatja.

Lekérdezés :

 

Térképi megjelenítés :